Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΕΙΔΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΑΛΑ...


Βραδιά Champions League η χθεσινή, και όποιοι παρακολούθησαν τους αγώνες απόλαυσαν ποδόσφαιρο. Βλέποντας το ματς ανάμεσα στη Manchester Utd και στην Porto κατάφερα να ξεφύγω από την παγίδα της σύγκρισης με το ελληνικό πρωτάθλημα (και της γκρίνιας που πάντα ακολουθεί) και έβγαλα αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.
Αρχικά, βλέπω ότι σε κορυφαίο επίπεδο, έχει αλλάξει πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, σε σημείο να χαλάει η πιάτσα. Είδα μία Manchester που το κέντρο το είχε μόνο για συνδετικό κρίκο για την επίθεση. Η μπάλα δεν κυκλοφορούσε καθόλου με κοντινές πάσες κοντά στην κουλούρα, αντίθετα οι μέσοι έδιναν τη μπάλα με τη μία και έκαναν κίνηση μπροστά. Ακόμα και όταν η αγγλική ομάδα βρέθηκε μπροστά, δεν προσπάθησε να ροκανίσει το χρόνο. Επιτέθηκε και βρέθηκε εκτεθειμένη στα μετόπισθεν. Λογικό μία ομάδα τέτοιου επιπέδου να έχει σαν πρωταρχικό στόχο να επιβάλλει το παιχνίδι της, αλλά αυτό έφτασε σε επίπεδο είτε αλαζονείας είτε βλακείας. Πράγμα ανεπίτρεπτο για έναν Sir Alex Ferguson. Ακόμα κι εγώ παραδέχομαι ότι αυτού του είδους το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο καθηλωτικό, αλλά μου λείπουν οι εποχές της τρελής τακτικής και των παγίδων.
Σχετικά με τη Manchester επίσης, θεωρώ ότι απαιτείται ειδική αναφορά στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Πολλοί θεωρούν πως φέτος κάνει μία μέτρια χρονιά, σημαντικά υποδεέστερη της περσινής. Εγώ ήμουν πέρυσι από τους σκληρότερους επικριτές του Πορτογάλου, επειδή θεωρούσα πως του έλειπε η φινέτσα άλλων κορυφαίων παικτών. Χθες είδα ένα Ρονάλντο δίχως άσκοπα τρεξίματα, που μοίραζε τη μπάλα και βρισκόταν πάντα στην κατάλληλη θέση. Έβαλε ένα γκολ πανομοιότυπο με εκείνο επί της Ίντερ (προϊόν ομαδικής δουλειάς) και γενικά έπαιζε για την ομάδα. Ο λόγος που φαίνεται πεσμένος έιναι ότι ο Ferguson πέρυσι δημιούργησε (και λανθασμένα) μία ομάδα για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Φέτος πρέπει να δημιουργήσει έναν Ρονάλντο για την ομάδα. Ίσως το ατύχημα να είχε θετική απίδραση...
Από την άλλη έχουμε την Πόρτο. Υπερπλήρης ομάδα, που σε κάθε γραμμή οι παίκτες της έχουν τα απαραίτητα στοιχεία. Δημιουργικό κέντρο με σωστές μεταβιβάσεις αλλά και πολύ καλές τοποθετήσεις, ταχύτατα εξτρέμ και επιθετικοί με επαφή με το τέρμα και καλό σουτ. Ακόμα και ο σάπιος Helton έβγαλε τα άπιαστα. Δεν είναι ωστόσο (παραδόξως) όλα τα παραπάνω που κάνουν κορυφαία την Πόρτο. Είναι το γεγονός ότι είχαν την απαραίτητη ευφυία και ωριμότητα να ακολουθήσουν πιστά το σχέδιο εξόντωσης του προπονητή τους, με μετρημένα τρεξίματα, άψογες τοποθετήσεις και αλάνθαστη αντίληψη των φάσεων. Μακάρι να καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση.
Το πιο χρήσιμο συμπέρασμα που έβγαλα πάντως είναι ότι εκπλήξεις του παρελθόντος τύπου ΠΑΟ και Ολυμπιακός στους 8 και Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν θα ξαναδούμε πολλές. Πλέον για να αντιμετωπίσεις τις κορυφαίες ομάδες, πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι και να τις κοιτάξεις στα μάτια, κι όχι να κοιτάς στα πόδια τους για να δεις πώς θα τους βάλλεις τρικλοποδιά. Πλέον, όταν γίνεται το δεύτερο, έχουν συνηθίσει να σε πατάνε...

2 σχόλια:

  1. Το παιχνίδι βιγιαρεάλ-άρσεναλ δεν το παρακολούθησα άρα πάμε κατευθείαν στο μάντσεστερ-πόρτο.Πρώτα δυο λόγια για την μάντσεστερ.Σε αυτό το παιχνίδι φάνηκε ότι η ομάδα δεν έχει βάθος στον πάγκο και ειδικά στην άμυνα.Δεν είναι δυνατό να λείπει ο Φέρντιναντ και να παίζει ο Έβανς, ούτε στα δεξιά να έχεις τον Ο'Σει, που από αυτόν ο Πάντος βγάζει καλύτερες σέντρες και δεύτερη επιλογή τον γέρο-Νέβιλ.Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τον Φέργκισον.Πρώτον δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο παιχνίδι να ξεκινάς τον Παρκ και να αφήνεις έξω τον μέγα-Γκιγκς.Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Κινέζος δεν έπρεπε να περνάει καν έξω από το Θέατρο των ονείρων.Επιπλέον θεωρώ ότι ο coach της μάντσεστερ υποτίμησε υπέρ του δέοντος την πόρτο.
    Από την άλλη είδαμε μια καλοστημένη ομάδα, πολύ καλά διαβασμένη, με καλά τρεξίματα και παίκτες που ανταποκρίθηκαν 100% στις οδηγίες του προπονητή τους, όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά το παιχνίδι.Κάτι τελευταίο για την πόρτο.Σε αυτήν την ομάδα θεωρώ ότι αγωνίζονται 2 παίκτες που μπορούν να παίξουν άνετα σε οποιοδήποτε από τους μεγάλους συλλόγους της ευρώπης.Αναφέρομαι στον Λίσσαντρο Λόπεζ έναν σύγχρονο, πληρέστατο κυνηγό που τελειώνει εξαιρετικά τις φάσεις και με τα δυο πόδια αλλά και με το κεφάλι, είναι τεχνίτης,γρήγορος και παίρνει εξαιρετικές θέσεις μέσα στην περιοχή.Ο δεύτερος έίναι ο Ουρουγουανός αριστερός εξτρέμ Κριστιάν Ροντρίγκεζ.Φοβερά γρήγορος,εξαιρετικός τενίτης και διεμβολιστής,έχει το γκολ όπως απέδειξε και στο εν λόγω παιχνίδι, ενώ με το αριστερό του μπορεί να κάνει την μπάλα ότι θέλει,αλλά πάνω από όλα ουσιαστικός για την ομάδα του (ας παραδειγματιστεί ο Λέτο που δεν υστερεί σε προσόντα αλλά από ουσία τίποτα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω θα σταθω κυριως στην Πορτο....
    Αποδεικνυει πως δικαια λογιζεται πλεον σαν μια ομαδα επιπεδου CHAMPIONS LEAGUE!Περαν των 2-3 παιχτων που εχει και ξεχωριζουν,ειναι πανω απ' ολα μια καλοστημενη ομαδα...Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι καθε χρονο της φευγουν πρωτοκλασατα ονοματα και παρ' ολα αυτα βρισκεται παντα στην πρωτη γραμμη!Αντερσον,Πεπε,Κουαρεσμα,Μποσινγκουα ειναι μονο μερικοι απο αυτους που αποχωρησαν τα τελευταια 2 χρονια....Εδω ομως πρεπει να μιλησουμε για εναν ορο που στις ελληνικες ομαδες δεν ειναι πολυ γνωστος,το scouting!Η Πορτο αποδεδειγμενα παιρνει αριστα σε αυτον τον τομεα αφου στην 11αδα της υπαρχουν παικτες οπως ο Λισαντρο,ο Λουτσο,ο Μαριανο,ο Φερναντο κ.α. που εχουν στοιχισει ελαχιστα....Και βεβαια ολοι αυτοι θα μοσχοπωληθουν για πολλα εκατομμυρια ευρω!
    Περιμενω την απαντηση,αν υπαρχει,της Μαντσεστερ στο Ντραγκαο...Ειναι η πρωτη φορα που βρισκεται φετος με την πλατη στον τοιχο και περιμενω να δειξει χαρακτηρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή