Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΚΑΛΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ...


Παρακολούθησα χθες με μεγάλη ικανοποίηση τον αγώνα μεταξύ Barcelona και Chelsea και προφανώς δεν έμεινα ασυγκίνητος. Δε διαφωνώ με όσους πανηγύρισαν έξαλλα το γκολ του Ινιέστα στις καθυστερήσεις. Ίσα ίσα, που δεδομένου ότι είμαστε φίλαθλοι πεινασμένοι για θέαμα και καταλαβαίνω και σέβομαι την υποστήριξη προς τους υπερηχητικούς φέτος Μπλαουγκράνα. Διαφωνώ όμως με τους γραφικούς που υποστηρίζουν πως χθες αποδόθηκε δικαιοσύνη.
Διαφωνώ και εκνευρίζομαι διότι λέγεται από άτομα που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα για τη μπάλα, και ότι το μοναδικό ποδόσφαιρο άξιο θαυμασμού είναι το επιθετικό που αντιπροσωπεύουν οι Καταλανοί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που παρακολουθούσαν το ματς μαζί μου όχι μόνο υποστήριζαν τη Μπαρτσελόνα, αλλά και έβριζαν την Τσέλσι για τη σφιχτή της αμυντική διάταξη και την πίεση χαμηλά.
Ρε μάγκες, αν είναι τόσο εύκολος αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, γιατί δεν τον εφαρμόζουν κι άλλοι; Δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα του Λονδίνου ήταν η πρώτη που δεν επέτρεψε στους λεβέντες του Γκουαρντιόλα να σκοράρουν στο Καμπ Νου. Ο Χίντινκ χρειάστηκε, για να το πετύχει, να διαβάσει όλους τους πιθανούς τρόπους ανάπτυξης του αντιπάλου του και να προετοιμάσει τους παίκτες του για καθέναν από αυτούς μέσα σε δύο εβδομάδες. Χρειάστηκε τόσο να κρατήσει τους παίκτες του απόλυτα συγκεντρωμένους, όσο και να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη συγκέντρωση και την ορμητικότητα, ώστε να μπαίνουν δυνατά στις φάσεις. Χρειάστηκε να θυσιάσει την επιθετική του γραμμή για να μπλοκάρει την ανάπτυξη των Μπλαουγκράνα, ρισκάροντας ως προς το πότε (και αν) θα προδοθεί από την κούραση, την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης ή και την ίδια την τύχη, όπως και έγινε.
Εξάλλου, η εικόνα που παρουσίασε η Τσέλσι δεν είναι ο καθιερωμένος τρόπος παιχνιδιού της. Μπορεί να βασίζεται στην αντεπίθεση, αλλά συνήθως πιέζει ψηλότερα και έχει άψογη κυκλοφορία. Απόδειξη η συντριβή που γνώρισε στην έδρα της η Λίβερπουλ. Είναι τεράστιο προσόν για έναν προπονητή και για την ομάδα του να μπορεί να προσαρμόζει τον τρόπο παιχνιδιού του ανάλογα με τον αντίπαλο. Και ο Ολλανδός το κάνει καλύτερα από κάθε άλλον.
Θα σταθώ ιδιαίτερα σε μία φάση. Εκείνη όπου ο Ντρογκμπά, μετά από μία ατελείωτη κούρσα αδειάζει τον αμυντικό της Μπάρτσα και πλασάρει με το αριστερό πάνω στο Βαλντές. Το παληκάρι ξεκινάει από την άμυνα, κοντρολάρει τη μπάλα και σουτάρει. Αντί λοιπόν να χειροκροτήσουν χθες την προσπάθειά του, τον αποδοκιμάζουν και τον φωνάζουν άχρηστο! Μα καλά ρε, είστε σοβαροί;
Tην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Τσέλσι την αντιλαμβάνεται κανείς και από τα νεύρα των παικτών στο τέλος του αγώνα. Από το κυνηγητό στον διαιτητή και τις φωνές σε εκείνον και στις κάμερες. Για να φτάσουν σε τέτοιο πρωτοφανή εκνευρισμό παίκτες παγκοσμίας κλάσης, φανταστείτε πόσο έχουν προσπαθήσει και κοπιάσει. Λίγος σεβασμός προς το πρόσωπό τους δε βλάπτει.

Για να μην παρεξηγηθώ, είχα πει πως αν περνούσε η Μπαρτσελόνα θα την χειροκροτούσα και θα την υποστήριζα στον τελικό. Δεν το παίρνω πίσω, μιας και αναμφισβήτητα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Απλά γράφω τα παραπάνω, ως δικηγόρος του διαβόλου, για να αποδώσω τα δέοντα σε έναν προπονητή που έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να επαναφέρει την ομάδα του στην κορυφή, μόλις σε 4 μήνες. Ακόμα και όποιος δε γουστάρει το παιχνίδι των Λονδρέζων, πρέπει να παραδεχθεί πως παίζουν την πιο θεαατική άμυνα!

Προς υποψήφιους πρωταθλητές Ευρώπης (σ.σ. Μπαρτσελόνα). Η χθεσινή Μπάρτσα μου θύμισε την περσινή των ημιτελικών με τη Μάντσεστερ. Πολύ φλυαρία αλλά από ουσία τίποτα. Προσοχή μη γίνει κάτι ανάλογο και στον τελικό. Ευτυχώς υπάρχει το μέταλλο του Γκουαρντιόλα που τη συνοδεύει...

Υ.Γ. Πραγματικά, δεν πεθαίνετε να μάθετε τι είπε ο Πέπε στον Χίντινκ εκεί κάπoυ στο 85';

15 σχόλια:

  1. File gianni katarxas tha se sinxaro gia to iperoxo arthro pou anartises gia akomi mia fora.Sinfono an kai go latris tou epithetikou podosfairou oti podosfairo einai kai i theamatiki amina.Exo ksanapei polles fores oti i tixi einai me tous dinatous.Sigoura o hintig einai enas poli kalos proponitis me kataksiosi sto pagosmio podosfairo omos kai o guardiola den einai kai ligos an kai o xintig se titlous se empeiria kai se diskoles stigmes iperexei tou gouardiola.I barcelona omos file gianni opos o olympiakos sto podosfairo i o panathinaikos sto mpasket apodixthike poli skliri gia na pethanei, me dedomeno oti i barcelona parataxthike xoris ton arxigo tis karles pougiol xoris to kanoni tis henry kai to marguez an thes nomizo oti tis aksizoun polla sinxaritiria kai einai aksia sevasmou olwn twn podosfairofilwn.H tselsi apo tin alli apodixthike oti den einai ftiagmeni apo kalo metallo poli kalo to antipodosfairo gia seminaria vgalmeno mporo na po omos otan paizeis stin edra sou dedomenou oti kerdizeis ena miden me ena apithano kai tixero goal an thes kai o antipalos sou paizei me deka paiktes kai exei kai tis apousies pou proanaferthikan tote prepei na kinigiseis na telioseis to mats kata tin tapini mou apopsi.H tselsi den to ekane kai to plirose apla giati omades san tin mpartselona xreiazonte mono mia fasi sto mats gia na kanoun goal.Mauta kai mauta file gianni kataleigo oti aksia i mpartselona perase sto teliko tou megalou thesmou kai i tselsi na thimiso oti arketes fores exei ftasei stin stamna na piei nero kai den ta katafere.......ola kati lene korifea omada kai tselsi alla ligi mprosta sto teras omorfias pou onomazetai mpartselona PAVLOS ANDRIKOPOULOS..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς Παύλο για άλλη μια φορά δε μπορώ να διαφωνήσω. Για την Τσέλσι μόνο θα προσθέσω ότι πληρώνει το ότι δεν έχει ένα σταθερό προπονητή για πολλά χρόνια, σε αντίθεση με όλες τις άλλες αγγλικές ομάδες. Γι' αυτό ίσως δεν έχει αποκτήσει μέταλλο ακόμα.
    Για τη Μπάρτσα, επειδή ξέρεις ότι πάντα είμαι μετρημένος θα πω το εξής: αν χάσει την κούπα με τέτοια ομάδα, θα πέσει στα μάτια μου. Τώρα καλείται να αποδείξει, πέρα από την ποιότητα και το μέταλλό της. Και βέβαια, σπάνια η επίθεση χάρισε τίτλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνησω οτι η Τσελσι επαιξε αμυνα για σεμιναριο για 180 λεπτα...Πραγματικα ελαχιστες ομαδες θα μπορουσαν να δεχτουν τοσο λιγες φασεις μπροστα απο την εστια τους απεναντι στους Μπλαουγκρανα!Ισως ομως ο Χιντινγκ θα επρεπε να κυνηγησει το δευτερο γκολ οταν οι Ισπανοι εμειναν με 10..
    Απο την αλλη,δεν μπορω να πω οτι η Μπαρτσα δικαιουται να περασει βαση αποδοσης στα 2 αυτα παιχνιδια,μιας και βραχυκυκλωσε στα πλανα του Ολλανδου και φανηκε να μην εχει εναλλακτικο πλανο..
    Βεβαια η τυχη ευνοει τους ισχυρους και πιστευω οτι ολοι στο τελος θελουν να δουν εναν τελικο αναμεσα στην υπερομαδα Μπαρτσελονα και την ηδη πρωταθλητρια Μαντσεστερ,αναμεσα στον Μεσι και τον Κριστιανο,αναμεσα σε 2 ομαδες που λατρευουν να εχουν την κατοχη μπαλας και τον ελεγχο του παιχνιδιου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι Γιαννη..σχεδον εχεις απολυτο δικιο.η μονη μας διαφορα ειναι οτι εστω και στο τελευταιο λεπτο φανηκε η μεγαλη προσωπικοτητα..αυτο που δεν μπορεσε να κανει ο Ντογκμπα βαζοντας εκει τελος στο παιχνιδι το καταφερε ο Ινιεστα..ενας παικτης που σε ολη τη διαρκεια του derby ηταν σχεδον απων εβαλε τελικα τη σφραγιδα του!οι μεγαλες διοργανωσεις ειναι για τεραστιους παικτες και αυτοι της chelsea ειναι απλα καλοι με εξαιρεση τον lampard και τον terry..ενω η barcelona εχει παικτες που ειναι γεννημενοι πρωταθλητες!η chelsea ηταν καλυτερη σαν ομαδα αλλα εκει που επρεπε να τελειωσει το παιχνιδι δεν το εκανε..τα 'θελε και τα 'παθε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνησω με τον φιλο ανωνυμο και θα διευκρινισω ενα ακομη σημειο...Στο προηγουμενο σχολιο μου εδωσα συγχαρητηρια στην Τσελσι για την αμυνα της στα 180 λεπτα των δυο παιχνιδιων...
    Αυτο φυσικα και δεν το παιρνω πισω..Το να γυριζει μαλιστα ο Ντρογκμπα πισω απο το κεντρο για να μαρκαρει μου ειναι πολυ οικειο απο τη στιγμη που πρακολουθησα την Ελλαδα στο ΕURO 2004 και απο τη στιγμη που ειμαι Παναθηναικος και βλεπω τις ευρωπαικες του πορειες...
    Αλλο ομως αυτο και αλλο να θελω να αποκλεισει η Τσελσι την πιο επιθετικη και θεαματικη ομαδα που εχω δει τα τελευταια χρονια...Απο τη στιγμη που στην Ελλαδα δεν βλεπουμε καμια φοβερη μπαλα,δεν μπορω να φανταστω καποιον που να μην ηθελε την προκριση των Ισπανων στον τελικο...
    Γιατι στην τελικη,φιλε Γιαννη,στο ποδοσφαιρο,και οχι μονο εκει,ειναι πολυ πιο ευκολο να καταστρεφεις παρα να δημιουργεις..
    Και οσο και να μην αρεσει σε εσενα και σε καποιους αλλους,η Μπαρτσα προσπαθουσε να παιξει μπαλα,να μας ανοιξει τα ματια,και η Τσελσι προσπαθουσε για το ακριβως αντιθετο..
    Οι Λονδρεζοι χαιρουν του σεβασμου μου αλλα μεχρις εκει...Οταν αντιπαλος τους ειναι μια τετοια ομαδα,προτιμω να ειμαι με την πλευρα του ποδοσφαιρου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάνω που πήγα να υποκλιθώ στο μεγαλείο σου Νίκο, μου πετάς την τελευταία ατάκα και με σφάζεις στο γόνατο!
    Καλό είναι να είσαι με την πλευρά του ποδοσφαίρου, αλλά το ίδιο το ποδόσφαιρο έχει πολλές πλευρές, περισσότερες απ' όσες αντιλαμβάνεται το μάτι του μέσου φιλάθλου (άρα και το δικό μου). Προφανώς όσοι είδαν την Τσέλσι διέκριναν άμυνα και αντιποδόσφαιρο. Εγώ διέκρινα πάθος, συγκέντρωση, αυτοθυσία και καλλιτεχνική προπονητική δουλειά. Όπως και νά' χει, στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, αντικειμενικά όμορφο και αντικειμενικά άσχημο.
    Δε δέχομαι λοιπόν ότι είσαι με την πλευρά του ποδοσφαίρου, φίλε μου. Όλοι μ' αυτήν είμαστε. Είσαι μόνο με την πλευρά εκείνη που παραδέχεσαι και διακρίνεις. Και πίστεψέ με, δεν είναι εύκολο να καταστρέφεις. Το προσπάθησαν πολλοί περισσότεροι από όσους επιχείρησαν να δημιουργήσουν και απέτυχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θάνος εδώ. Προσωπικά υποστήριζα και υποστηρίζω τη Μπαρτσελόνα όχι μόνο επειδή παίζει το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο αλλά και επειδή είναι η μόνη ομάδα που στη φανέλα της δεν έχει κάποιο χορηγό αλλά τη Unicef. Δυστυχώς όμως είμαι αναγκασμένος να παραδεχτώ ότι δεν άξιζε να περάσει και ότι η Τσέλσι ήταν καλύτερη.Τα περί αμυντικού και επιθετικού ποδοσφαίρου δεν τα βρίσκω σοβαρά επιχειρήματα, όπως θέλει(τίμια βέβαια)ας παίζει η κάθε ομάδα και ας κερδίζει ο καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ena tha pw...makari ston teliko na doume megali mpala, tin barcelona na kanei alla na xanei polles eykereies, ti manchester na vazei 2-3 gkol me antepitheseis kai organwmeni amyna kai tin united mazi me ton sir alex na grafoun istoria!!!
    i istoria xrwstaei sti manchester ki alla eyrwpaika, o christiano xrwstaei se olous emas perissotera megala paixnidia..kai na min ksexniomaste kali i barcelona akoma kalyteri (gia mena) i ManU alla...to Ch.L. tha exei alli glyka an paizei tou xronou kai alli mia omada me TERASTIO kosmo...(quiz gia tous anagnwstes tou blog..:D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σας και παλι..ειμαι πεπεισμενος οτι ο φιλος του τελευταιου σχολιου ειναι παοκτσης(φαινεται επειδη ειναι μηδενιστης σε σχεση με τους αντιπαλους και εθελοτυφλει βλεποντας μονο τα θετικα της ομαδας που υποστηριζει)!
    εγω αφου φτασανε εδω οι 2 καλυτερες ομαδες της Ευρωπης κατα γενικη ομολογια ειμαι πολυ ευχαριστημενος..ειμαι σιγουρος οτι θα δουμε πολυ ομορφο ποδοσφαιρο!ελπιζω να νικησει ο καλυτερος και αυτος να ειναι η barcelona..
    ειμαι ο ανωνυμος που εγραψε το τεταρτο σχολιο και λεγομαι Δημητρης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε Τρομβούκη κάθε φορά που γράφεις ανώνυμα σε παίρνουμε πρέφα. Βάλε ένα ρημαδοόνομα! Πιο λίγοι θα σε καταλάβουν!
    Καλά αυτά που γράφεις δεν τα σχολιάζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ta sxoliazeis de ta sxoliazeis ta logia mou kryvoun megales alitheies...ti na kanoume eimai allos enas apo autous pou tha anagnwristoun meta to thanato tous..:P
    oso gia ton filo dimitri aplws na anarwtithw pou eide ton midenismo sta legomena mou...mia eyxi exefrasa egw..midenistis einai en prokeimeno opoios piso apo katigories enantiwn allwn omadwn kai twn opadwn tous kryvetai prospathwnantas etsi na kalypsei dikes tou (tis omadas tou,de milaw proswpika!)adynamies!

    p.s. an elege kaneis stin arxi tis xronia oti o paok tha termatize stin kanoniki priodo deyteros tha ton apokalousan grafiko. kaneis loipon de dilwse kati tetoio. an pei kaneis oti o paok diekdikei tin exodo sto ch.l. ton lene grafiko. kaneis loipon de leei kati tetoio, alla oloi lene oti o paok tha palepsei kai alles omades fantazoun ws favori.

    einai loipon grafikos autos pou oneireuetai h einai grafikos autos pou psaxnei tropo na pei oti kapoios allws einai grafikos???

    p.s.2 an ixera tin apantisi de tha asxoloumoun kan me tin erwtisi :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ερώτημα του φίλου καθώς και πολλά άλλα βρίσκουν απάντηση κάθε Δευτέρα στις 10μ.μ., στο ΠΙΤΣΑ ΜΠΥΡΑ ΜΠΑΛΑ!!!

    Ο κολλημένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. den exw diavasei ti grafoun oi parapanw alla to mono sigouro einai oti fanhke oti h barcelona einai megaluterh omada apo thn chelsea,h opoia ektos apo xrhmata xreiazetai k polu xrono gia na apokthsei megalh "fanela"....bebaia auto den shmainei oti aksize na perasei ston teliko!!as paroume ta pragmata apo th arxh...apo th mia eixame th kaluterh epi8esh ston kosmo k apo thn allh thn chelsea h opoia me ton hiding mporei na paiksei thn kaluterh amuna ston kosmo!vlepontas k ta duo paixndia exoume mia barcelona pou exei thn ka8olikh katoxh thn opoia omws katafere na metousiwsei se eukairies molis 2-3 fores k apla analwnotan se pasoules mexri na ftasei sthn mikrh perioxh k na mpei me thn mpala sta dixtua,enw exei tous paiktes pou mporoun na soutaroun epituxws ektos perioxhs oso ligoi ...eleos!!!apo thn allh o hiding katafere na eksoudeterwsei ta atou ths barca k na dwsei resital amunas k malista htan auth pou eixe tis klasikes eukairies k sta 2 paixnidia....ara,oson afora tous proponhtes o hiding kerdise kata kratos ton pepe(einai polu nwris gia na ton 8eopoioume...)omws fanhke h diafora tou eidikou varous ths ka8e omadas sto oti h barca me 10 paiktes mporese na skorarei enw h chelsea pou eixe thn eukairia pio nwris na teleiwsei to mats,edeikse adunamia....telos,8elw na pw se autous pou krazoun thn chelsea oti an 8ewroun oti to na mhn dexteis goal sto camp nou pragma pou den exei kataferei kaneis fetos den einai spoudaia mpala,kanoun megalo la8os.....sunopsizwntas,8ewrw oti eprepe na perasei h chelsea ston teliko alla metrhse h fanela!!

    p.s.1 pisteuw oti o sir 8a katevasei thn omada tou me stoxo na petuxei oti k o hiding,dld na mhn afhsei thn barca na kanei to paixnidi ths....se sunarthsh me tis apousies twn katalanwn,kuriws sthn amuna(mporei na apousiasei k o iniesta pou einai o polutimoteros paikths ths opmadas...)8ewrw oti h manchester mporei na shkwsei thn koupa.....(ante na doume k ton christiano se ena megalo paixnidi)

    p.s.2 tou xronou sentoni re paokara!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κατ'αρχάς συγχαρητήρια αδερφέ για το άρθρο σου...δεύτερον το ξέρεις ότι είμαι Μπαρτσελόνα μέχρι το κόκκαλο και με το που έβαλε το γκολ ο Ινιέστα οι από κάτω παραλίγο να καλέσουν την αστυνομία όμως εμένα δεν με αφήνει ικανοποιημένο ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε η Μπάρτσα γιατί πραγματικά υπήρχε πολύ φλυαρία στο παιχνίδι της κυκλοφορώντας την μπάλα γύρω-γύρω από την περιοχή της Τσέλσι, μαγκιά του Χίντινγκ για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του και είναι προπονηταράς γιατί παίρνει αυτό που θέλει. Αυτός που δεν είναι κατάλληλος για την Μπαρτσελόνα είναι ο Γκουαρντιόλα παραλίγο να χάσει τον ημιτελικό με κάτω τα χέρια αφού είχε φτάσει στο 85 και αντί να βάλει έναν Μπόγιαν ή έναν Γκουντγιόνσεν στην επίθεση να πιέσει έβαλε μπροστά τον Πικέ... δηλαδή ήμαρτον. Επίσης τον φοβάμαι τον τελικό γιατί δεν θα έχουμε άμυνα αφού ο Άλβες είναι τιμωρημένος όπως και ο Αμπιντάλ από μια ανύπαρκτη κόκκινη και είναι και τραυματίας ο μόνος που έμεινε και είναι καθαρός κεντρικός αμυντικός είναι ο Κάσερες για να δούμε τι θα δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ο Μάρκες είναι τραυματίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή