Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

MΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΙ ΑΣ' ΤΗΝΑ...


Περί ματαγραφολογίας ο λόγος. Μία συνήθεια αμιγώς ελληνική και καλοκαιρινή που όντως εξελίχθηκε σε τέχνη, γνώρισε δε την άνθισή της τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Όταν η έλευση κάποτε ονομάτων όπως Ζιοβάνι, Καρεμπέ, Ριβάλντο και άλλων έδωσε το δικαίωμα στους αθλητικογράφους να γράφουν ό'τι παπαριά θέλουν σχετικά με υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους. Και η συγκεκριμένη τέχνη ωστόσο, όπως και πολλές άλλες, έχει πέσει πλέον σε μαρασμό.
Προφανώς ο κόσμος κουράστηκε. Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η άποψη ότι απέκτησε κρίση. Το πιστεύω, δεδομένου ότι πλέον ο μέσος φίλαθλος έχει έρθει και συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με τα πιο εξειδικευμένα κομμάτια των ΠΑΕ που μέχρι πρότινος παρέμεναν στην αφάνεια, όπως ο αριθμός των διαρκείας, τα είδη και τους όρους των συμβολαίων, τις φορολογίες, την ποιότητα των αγωνιστικών και προπονητικών χώρων κ.ά. Επομένως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι παίκτες όπως ο Ντρέντε, ο Μέτζελντερ, ο Ιακουίντα και πολύ περισσότερο ο Ροναλντίνιο δεν έχουν όυτε έναν λόγο να μετακομίσουν στο Ελλαδιστάν. Ίσως όσοι από αυτούς είναι λίγο μόρτηδες και μπουζουκόβιοι (ποιον εννοεί άραγε;) να το σκεφτόντουσαν, αλλά μόνο πάνω στο μεθύσι... Οπότε το παλιό κόλπο των βαρβάτων ονομάτων στα εξώφυλλα εφημερίδων με γράμματα που μόνο δεν αναβοσβήνουν δεν οδηγεί σε αύξηση των πωλήσεων, ούτε καν στη δημιουργία προσδοκιών. Άσε που είναι και δύσκολο να πληρώνεις κάθε μέρα 1,20 ευρώ για να διαβάζεις τη φαντασίωση του κάθε ρεπόρτερ.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι το ότι, ακόμα και τα μεγάλα ονόματα πλέον δεν προκαλούν ρίγη ενθουσισμού, διότι δεν υπάρχουν πλέον σίγουρες μετοχές. Ούτε καν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πιο καυτό πουλέν της σεζόν, ο Ντιέγκο πήγε στη Μεγάλη Κυρία ενώ ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη μεταγράφηκε στη Ρεάλ. Μεγάλες μεταγραφές που, αντί για ενθουσιασμό, τελικά προκάλεσαν απλή ικανοποίηση. Η ενδεχόμενη δε μετακίνηση και του Ρονάλντο στη Βασίλισσα συγκινεί περισσότερο λόγω της σύγκρισης με τους παλιούς γκαλάκτικος παρά η μεταγραφή αυτή καθεαυτή. Και μιλάμε για μεταγραφές που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Απλές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος τύπου Σίλβα για Λίβερπουλ, Ίμπρα για Μπάρτσελόνα και Ντρογκμπά για Μίλαν ξεχνιούνται σε δυο μέρες.
Έχει λοιπόν επικρατήσει η κοινή λογική. Υπάρχουν άπειροι λόγοι να μην αποδώσει ένας παίκτης στη νέα του ομάδα, όσο μεγάλο όνομα και να διαθέτει. Είτε επειδή είναι μεγάλος σε ηλικία, είτε γιατί δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού, είτε γιατί μπορεί να του σπάσουν τα πόδια οι τσουρουκάδες συμπαίκτες του (βλ. Ελλάδα). Συμπεράσματα ασφαλή βγαίνουν μόνο μετά την παρέλαση. Εξάλλου, αν δε βγει μια μεταγραφή στην οποία πιστεύουμε, τρώμε και το δούλεμα της παρέας. Πριν όμως ψάξουμε γιατί δε βγαίνουν οι μεταγραφές, ας ψάξουμε γιατί δε μπορούν καν να έρθουν. Απευθύνομαι κυρίως στους φίλους Παναθηναϊκούς και Αρειανούς, που βλέπουν σιγά σιγά τα σίγουρα ονόματα να χάνονται. Όποιος ξαναδώσει λεφτά για να διαβάσει και να πιστέψει όσα γράφονται καλοκαιριάτικα είναι άξιος της μοίρας του.
Ξεφτίζει η τέχνη της μεταγραφολογίας στις μέρες μας. Αλλά ας μην ξεχνάμε, γίνονται και θαύματα. Ένα μεγάλο όνομα μπορεί να ανοίξει την όρεξη όλων μας επομένως, μάθε τέχνη κι άς τηνα...

5 σχόλια:

  1. H αξιοπιστια των αθλητικων εφημεριδων ειναι οντως για γελια την καλοκαιρινη περιοδο...Σαν Παναθηναικος,ξερω οτι χρειαζεται ενα θαυμα για να ερθουν στην ομαδα μου παιχτες οπως ο Γκραφιτε,ο Νιλμαρ και ο Ιακουιντα,που περιοδικα γραφτηκαν σε φυλλαδες!Δεν σου κρυβω ομως οτι θα συνεχισω να ''κοροιδευω'' τον εαυτο μου και θα με συνοδευει στα καλοκαιρινα μου μπανια μια αθλητικη εφημεριδα παρεα με τον φραπε!Ισως να αποτελει πλεον μια συνηθεια για τους απανταχου Ελληνες ποδοσφαιροφιλους το σκηνικο που σου περιγραφω...Ηδη παντως περιμενω την αρχη της προετοιμασιας της ομαδας μου για να μου παρουσιασουν τον Καντε ως τον νεο Καναβαρο,μεχρι να τον δω στο πρωτο παιχνιδι...
    Βεβαια,παντα θα υπαρχει μια ελπιδα μιας και εχουν ερθει τα τελευταια χρονια στην Ελλαδα παιχτες οπως ο Ριβαλντο,ο Ζιλμπερτο Σιλβα και ο Ρεκομπα,εστω για μια τελευταια γερη μπαζα..
    Υ.Γ. Διπλα στον Παναθηναικο του Καντε και τον Αρη του Σμολαρεκ(εδω γελανε)θα προσεθετα και τον Ολυμπιακο του Ζε Ρομπερτο(ελεος πια)και τις μαραθωνιες διαπραγματευσεις για Ντερμπισαιρ,Λετο και Μπομπο,λες και μιλαμε για παιχταραδες...
    Υ.Γ.1 Με πιανει μελαγχολια οταν η Ρεαλ σκαει 94 εκ. ευρω ντουκου για τον Κριστιανο και ο Παναθηναικος διαφωνει με την Μπενφικα για τον Κατσουρανη για το ''φοβερο'' ποσο των 300 χιλ ευρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάνος εδώ. Κατ'εμέ ένα ακόμα θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι η ύπαρξη τόσων πολλών αθλητικών εφημερίδων και εξηγούμαι. Για να συντηρηθούν χρειάζονται άνθρωποι να τις αγοράζουν και μάλιστα αρκετοί. Ποιος λοιπόν θα τις αγόραζε όταν έχει σταματήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο; Όταν εν τέλει δεν έχουν και τίποτα ιδιαίτερα ενδιαφέρον να γράψουν. Διότι ωραία τα πρωταθλήματα στη Σκανδιναυϊα και τη Ρωσία, όπως και αθλήματα όπως η ιστιοπλοϊα αλλά μη κοροϊδευόμαστε, δεν πουλάνε. Συνεπώς, με κάποιο τρόπο πρέπει να διατηρήσουν το ενδιαφέρον οι εφημερίδες μοιράζοντας ελπίδες που ως γνωστόν είναι και τζάμπα. Η ακατάσχετη μεταγραφολογία (και το τονίζω το ακατάσχετη διότι η συνετή μεταγραφολογία είναι χρήσιμη για να ξέρουμε να κρίνουμε)δεν κάνει τίποτα παρά από τη μία συντηρεί τις αθλητικές εφημερίδες και από την άλλη να δίνει αφορμές για τζάμπα αθλητικές κουβέντες στην παραλία.

    Υ.Γ Άντε να δούμε ποιος θα έρθει φέτος αλλά πραγματικά, όταν το καλύτερο όνομα το οποίο ψιλοέπαιξε σοβαρά ήταν ο Μπομπό, τι να περιμένουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ronaldo,adriano,kaka,ibra,ronaldinho....an erthoun oloi autoi stin ellada, tha ginei to prwtathlima kalo, axiokratiko, axiopisto? oles oi omades kynigan onomata kai de vlepoun tin ousia! enas Smolarek (alitheia pou einai oeo?) de fernei tin anoixi...to podosfairo einai aplo. 11 paiktes enantiwn 11, 2 termata, 2 megales perioxes, enas kyklos sto kentro, kai kosmos pou thelei na dei mpala kai na stirixei tin omada tou gyrw gyrw!!! 11 paiktes OXI 1! oi omades xreiazontai metagrafes ousias ki oxi entypwsiasmou! o kosmos stirizei tin omada tou kai oxi enan kainourio paikti! xreiazetai allagi oxi toso sta roster oso sti nootropia! as allaxei i axiopistia sto prwtathlima, as gyrisei o kosmos se ola ta gipeda kia meta vlepoume kai gia megala onomata! podosfairo de paizetai me 1 podosfairisti megalis klasis, podosfairo paizei olokliri i omada! O PAOK (gia paradeigma) kanei metagrafes ousias kai exei to kosmo sto pleuro tou kathe kyriaki..as to doume auto kai se alla gipeda, as ginei to prwtathlima antagwnistiko kai axiokratiko kai meta vlepoume kai gia paiktes-ventetes!!

    P.S sorry gia to mikos tou comment...Quiz: poios eimai OeO :P ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε ανώνυμε δυστυχώς θα διαφωνήσω μαζί σου. Για να πάει ο κόσμος στο γήπεδο, δεδομένου ότι το θέαμα θα παραμείνει επιεικώς μέτριο, χρειάζεται ένα κίνητρο. Αυτό ακριβώς είναι τα μεγάλα ονόματα. Καλή θα ήταν η αξιοκρατία, αλλά ο κόσμος έχει λίγο πολύ αποδεχθεί τη θέση της ομάδας του στο ελληνικό τοπίο.
    Κατά τ' άλλα σε ΟΛΕΣ τις ομάδες υπάρχει ένας ηγέτης που κάνει τη διαφορά. Ο πολυνίκης Ολυμπιακός ας πούμε είχε ένα Τζόλε, ένα Ρίμπο, ένα Γκαλέτι. Έναν κορυφαίο. Ακόμα κι ο ΠΑΟΚ κάνει μεταγραφές ονόματα, όπως ο Γκαρσία. Υπάρχουν πολλά αμυντικά χαφ σαν εκείνον, αλλά ένας πρώην παίκτης της Ρεάλ τραβάει τον κόσμο. Απλά ο δικέφαλος πρόσεξε να πάρει όνομα σε θέση που χρειαζόταν περισσότερο.

    Φίλε μου οι οπαδοί του ΠΙΤΣΑ ΜΠΥΡΑ ΜΠΑΛΑ έχουν γίνει τόσοι πολλοί που δυσκολεύομαι να καταλάβω. Βοήθησέ με (αν και κάτι έχω κατά νου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πριν λιγες μερες ο Κρουζ σχεδον ειχε υπογραψει..ξαφνικα διαφορα στο οικονομικο..
    πρωτοσελιδο στις εφημεριδες..για να πουλησουν..
    και ο κοσμος τσιμπαγε..οκ..μεταγραφες θα γινουν
    κ ισως καποιες θα ειναι αεροδρομιου..αλλα ας περιμενουμε λιγο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή