Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ... ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!

Πρεμιέρα χθες για την εθνική Ελλάδας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Μία πρεμιέρα που ίσως πολλοί περίμεναν αλλά σίγουρα όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα τέτοιες διοργανώσεις τις βλέπουμε σαν εθνική υπόθεση. Για να δυσκολευόμαστε λοιπόν ακόμα και εμείς οι άρρωστοι φίλαθλοι (αμφιβάλλω αν έχει άλλη εθνική στον κόσμο επίσημο σύνδεσμο, όπως εμείς το Φάρο) να υποστηρίξουμε αυτή την εθνική, σημαίνει ότι πλέον δε λειτουργεί ΤΙΠΟΤΑ σωστά σε αυτήν. Μπορεί ορισμένοι (ίσως οι περισσότεροι) να το κατάλαβαν χθες αυτό, αλλά υπήρχαμε και 'μεις οι "αχάριστοι", που τα λέγαμε από το 2006.
Δε χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη μνεία στις επιλογές της βασικής ενδεκάδας, εκεί που ο Ρεχάγκελ κατάφερε να φάει γκολ από τα αποδυτήρια. Όλοι οι Έλληνες υποθέτω συμφωνούμε ότι θα έπρεπε να παίξει ο Κυργιάκος και ο Παπασταθόπουλος στο κέντρο της άμυνας. Ο μεν Παπασταθόπουλος έχει ταχύτητα, ο δε Κυργιάκος ισορροπεί την έλλειψή της με φοβερές τοποθετήσεις. Στο κάτω κάτω, αν μπορεί να κόψει τον Ντρογκμπά, μπορεί να κόψει και τον Παρκ. Όσον αφορά το Σειταρίδη, απ' ότι έχω καταλάβει τον ενδιαφέρει πολύ η εικόνα του. Έχει αντιληφθεί πόσο γελοίος φαίνεται πλέον ένας ποδοσφαιριστής που θεωρείται βετεράνος από τα 27 του; Εντύπωση επίσης μου κάνει πώς κατάφερε ο Γερμανός να εκθέσει σε ένα ματς τον πιο φορμαρισμένο δεξί μπακ του πρωταθλήματος, το Βύντρα, καθώς και τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη, παίκτες που ενώ έχουν πέσει κατακόρυφα πλέον, απέκλεισαν φέτος καλώς ή κακώς τη Ρόμα. Σχετικά με Χαριστέα και Γκέκα ούτε λόγος, ήδη τους έχουμε κάνει πολλά αφιερώματα στο blog.
Παρατηρώ επίσης ότι ευτυχώς στο Euro του 2004 δε χρειάστηκε ποτέ να γυρίσουμε παιχνίδι. Από τότε, κάθε φορά που η ομάδα χρειάζεται εναλλακτικό πλάνο, γελάει μαζί μας η Ευρώπη (πλέον και ο υπόλοιπος κόσμος). Το χειρότερο δεν είναι ότι ο Ρεχάγκελ μετά το γκολ έδωσε μία μόνο οδηγία (τη γιόμα), αλλά ότι δεν προσπάθησε ούτε να ηρεμήσει ούτε να εμψυχώσει τους παίκτες. Είναι τραγικό να βλέπεις να μην υπάρχει καμία επιλογή για πάσα και αντί για κίνηση χωρίς τη μπάλα περπάτημα. Επίσης, ότι θα παίξουμε με σέντρες το ξέραμε, δε μας είπαν όμως ποιος θα τις βγάλει. Κι όσον αφορά την άμυνα (το δυνατό μας σημείο και καλά), είναι λογικό να περιμένουμε τον αντίπαλο κάτω από τη σέντρα. Αλλά είναι εκνευριστικό, αφού περάσουν τη σέντρα, να μην πηγαίνει ούτε ένας παίκτης να πιέσει  εκείνον που έχει τη μπάλα, αλλά να κάνουν όλοι πισωπεταλιές.
Θα μπορούσε η κριτική αυτή να πιάσει πέντε blogs, αλλά θα τελειώσω με το ύφος που ακολουθούσε η συγκεκριμένη σελίδα πάντα: ο Χαριστέας και ο Γκέκας είναι πρώην ποδοσφαιριστές, κάνουν μονοετή συμβόλαια και όπου πάνε η ομάδα τους πέφτει. Ο Σειταρίδης το  μόνο ρεκόρ που θέλει να σπάσει είναι η τελική που πιάνει η Lamborghini του στην εθνική. Ο Τζιόλης όπου παίζει αποτελεί βάρος και ο Καπετάνος αναγκαστική λύση. Όλοι, μα όλοι όμως οι υπόλοιποι, είναι παίκτες υψηλού επιπέδου, με ευρωπαικές διακρίσεις και σωστοί επαγγελματίες. Αν δεν μπορούν να αποδόσουν, φταίει ο προπονητής. Κι ο Ρεχάγκελ είναι πρώην προπονητής, όχι μόνο λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η ομάδα, αλλά επειδή κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ οι ίδιοι παίκτες που τον είχαν θεό τώρα να τον αμφισβητούν. Κι αυτό γιατί αντί να τους υπενθυμίζει το impossible is nothing, τους ευνουχίζει σε κάθε αγώνα με τη θέση και το ρόλο που επιλέγει για τον καθένα.

Όσον αφορά την εθνική Ελλάδος αυτή καθ' αυτή, κατάφερε, αντί να χτίσει στην επιτυχία του Euro να επιστρέψει στο μηδέν και να πρέπει να ξεκινήσει απ' την αρχή. Κι αυτό παρ' όλο που οι ομάδες Νέων είχαν πάντα επιτυχίες. Δεν πειράζει όμως. Μπορεί σε 2004 χρόνια να τα ξανακαταφέρουμε...

3 σχόλια:

  1. ''Κι αυτό γιατί αντί να τους υπενθυμίζει το impossible is nothing, τους ευνουχίζει σε κάθε αγώνα με τη θέση και το ρόλο που επιλέγει για τον καθένα.'' Στεκομαι σε αυτη τη φραση σου και το αναλυω λιγακι γιατι τελικα η μπαλα δεν ειναι επιστημη:δεν γινεται να ξεκινας με βασικο το Τζιολη και να αφηνεις σαν αριστερο μπακ τον Τοροσιδη..Ειναι πολυτελεια ο παιχτης του Ολυμπιακου να μην παιζει στα χαφ σε αυτη την Εθνικη..Δεν γινεται να προτιμαται ο Σειταριδης απο τον Βυντρα στη θεση του δεξιου μπακ..Δεν γινεται να βγαζεις τον Καρα για να βαλεις τον Πατσατζογλου και να βλεπει ολο το ματς απο τον παγκο ο Νινης..Δεν γινεται να μην ξεκιναει βασικος ο αποτελεσματικος Σαλπιγγιδης και να επιμενεις στον Χαριστεα(ως ποτεεε;;;;;)...Δεν γινεται να παιρνεις στην αποστολη μονο εναν αριστεροποδαρο(βλεπε Σπυροπουλο)..Και για μενα το σημαντικοτερο: δεν γινεται κυριε Ρεχαγκελ να μην δοκιμαζεις ποτε στην κορυφη της επιθεσης τον Σαμαρα που μπορει να παιξει και πλατη στο τερμα και να σπασει τη μπαλα και να απειλησει απο ψηλα..Και στο κατω κατω της γραφης σαν κλασικος φορ πηρε μεταγραφη στη Σιτι αντι 10 εκατομμυριων πριν 2-3 χρονια....Γερμανε σε αγαπαμε,σε βλεπουμε σαν τον εθνικο μας παππου αλλα σταματα μετα το ΜUNDIAL γιατι θα ξεχασουμε και αυτα που ξεραμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια 11αδα που μπορει να μας διασωσει στη συνεχεια απο την καταστροφη και τη συμπληρωση πολλων αρνητικων ρεκορ ειναι η εξης:Τζορβας- Βυντρα,Κυργιακος,Παπασταθοπουλος,Σπυροπουλος-
    Κατσουρανης,Τοροσιδης,Καραγκουνης-Σαλπιγγιδης,Νινης,Σαμαρας...Δεν θελει πολυ μυαλο ρε Ρεχακλη......

    Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσον αφορα αυτο το συνονθυλευμα -γιατι ομαδα δεν ειναι- που μας παρουσιαζει ο Ρεχαγκελ,θεωρω οτι το προβλημα δεν ειναι οι τελειωμενοι που αγωνιζονται, ουτε το συστημα και η ενδεκαδα που κατεβαζει αλλα η νοοτροπια του Ρεχαγκελ την οποια εχει εμφυσησει και στους παικτες. Η νοοτροπια του αντιποδοσφαιρου, η νοοτροπια του "παμε να βαλουμε ενα γκολ και ο,τι γινει" αλλα χωρις κανενα σχεδιο και καμια τακτικη.Για να γινω πιο κατανοητος, απο το χθεσινο παιχνιδι το χειροτερο δεν ηταν ουτε η εμφανιση, ουτε το 2-0,αλλα οι δηλωσεις του Ρεχαγκελ μετα τη ληξη του παιχνιδιου που φανερωνουν και την αθλια νοοτροπια του. Δηλωσε λοιπον, οτι το προβλημα ηταν οτι "δεν αξιοποιησαμε τις ευκαιριες που καναμε".Μα ειναι δυνατον μετα απο ενα παιχνιδι στο οποιο η ομαδα του βιασε το ποδοσφαιρο να μιλαει για ευκαριες που μαλιστα εγιναν απο σποντες, χωρις ομαδικη-επιθετικη λειτουργια και ενω το σκορ ηταν στο 2-0??Αντι για να βγει και να πει οτι δεν μπορουσαν να αλλαξουν μια πασα (για καθετη μπαλια δεν το συζηταμε ειναι πολυτελεια)!Καταληγωντας, οι παικτες αυτοι, γενικα οι ελληνες ποδοσφαιριστες εχουν πεπερασμενες δυνατοτητες, γι αυτο οι απαιτησεις μας δεν πρεπει να ειναι καμια μεγαλη μπαλα, αλλα ρε Ρεχαγκελ κατεβασε μια ομαδα με σχεδιο που θα παιζει την μπαλα που μπορει με σωστη νοοτροπια και κυριως που θα σεβεται τα ματια μας!!
    Σταματης

    ΑπάντησηΔιαγραφή