Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ο ΠΑΟ ΚΑΙ ΟΙ 10 ΒΑΘΜΟΙ ΔΙΑΦΟΡΑ


Παρακολούθησα απόψε τον αγώνα Παναθηναϊκού - Λάρισας για τα play-off. Έναν αγώνα στον οποίο πήρε λεπτά συμμετοχής αρκετά μεγάλο μέρος από τα 20 εκ. των καλοκαιρινών μεταγραφών, αλλά και της παλιάς φρουράς των πρασίνων. Και δεν τα πήγαν άσχημα. Σχετικά εύκολο το ματς, βέβαια, αλλά με έβαλε σε σκέψεις. Έχει όντως η φετινή ομάδα του ΠΑΟ ποιοτική διαφορά 10 βαθμών από τον Ολυμπιακό;
Ξεκινάω από την άμυνα, και τον πολύ δραστήριο Μουν. Ελλειπέστατος παίκτης, αυστηρά ακατάλληλος για την Ευρώπη. Διαθέτει ωστόσο τρομερή ταχύτητα, καλή σέντρα και αρκετή δύναμη. Σίγουρα δε συγκρίνεται με τον Τόρο, αλλά πραγματικά, πόσα αριστερά χαφ στο πρωτάθλημα (δεδομένου ότι παίζει δεξί μπακ) τον έχουν; Σίγουρα ο Λέτο και ο Ζαιρί, άντε με το ζόρι και ο Ρεγκέιρο και ο Βιειρίνια. Με τις υπόλοιπες ομάδες δε θα έπρεπε να παίζει βασικός για να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη; Έπειτα, έχουμε το Μάτος. Κατά τη γνώμη μου έναν από τους πιο ολοκληρωμένους αμυντικούς χαφ στην Ελλάδα με ικανοποιητική ταχύτητα, επικίνδυνο σουτ, σωστή μεταβίβαση και άψογες τοποθετήσεις. Γιατί να παραχωρηθεί αυτός το καλοκαίρι και όχι ένας εκ των Ζιλμπέρτο ή Σιμάο που παίζουν στην ίδια θέση με τα ίδια (περιορισμένα) χαρακτηριστικά;
Aνεβαίνοντας λίγο βρίσκω στα δεξιά ένα Νίνη ο οποίος εγκατέλειψε εν μέρει τα άσκοπα τρεξίματα και την έκρηξη που είχε όταν πρωτοεμφανίστηκε για χάρη της ποιότητας, και τα κατάφερε. Διαθέτει πλέον πολύ καλή σέντρα και αρκετά καλή κάθετη πάσα, ενώ συνηθίζει να σηκώνει και το κεφάλι, πράγμα σπάνιο για ποδοσφαιριστή της ηλικίας του (και για Έλληνα ασυζητητί...). Μπορεί θεωρώ να προσφέρει μία αξιόπιστη δημιουργική λύση, ειδικά με έναν μπουκαδόρο αριστερό χαφ απέναντί του, ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Υπάρχει ακόμη ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, με χαρακτηριστικά δυσεύρετα σε Έλληνα παίκτη. Ψηλός και δυνατός, με φοβερή επιτάχυνση και καλή, κοφτή ντρίμπλα αλλά και αξιοπρεπές τελείωμα. Άσε που έχει την όρεξη και τα κότσια να πάρει ενέργειες πάω του όταν κλείνουν οι άμυνες και σφίγγουν οι κώλοι. Ιδανικός συνδυασμός για να παίξει πίσω από έναν ποιοτικό βαρύ φορ. Ο πρωταθλητής Μπελούτσι δηλαδή πόσα παραπάνω μπορεί να κάνει; Δε μπορεί να έπεσαν τόσο έξω οι σκάουτερ της Λίβερπουλ πριν δύο χρόνια και εμείς στην Ελλάδα δικαιολογημένα να τον θεωρούμε άχρηστο.
Δε θα μιλήσω καν για τον Αντρέας Ίβανσιτς, που σε μια ακομπλεξάριστη ομάδα, όπως η ΑΕΚ (που τον ήθελε το Γενάρη) ή ο Ολυμπιακός (που τον ήθελε το καλοκαίρι) θα ήταν πολύτιμος λόγω της τρομερής του ποιότητας.
Επιλέγω όπως βλέπετε να μιλήσω για τους λεγόμενους "αδικημένους" του Παναθηναϊκού, διότι ακούγεται πολύ πως όλοι τους δεν αξίζουν κάτι παραπάνω από μια θέση στον πάγκο. Εγώ θεωρώ πως ένας βάζελος του χρόνου με Μάτος στο κέντρο, Χριστοδουλόπυλο δεύτερο φορ, Νίνη δεξιά θα χρειαστεί ελάχιστες προσθήκες για να πρωταγωνιστήσει. Ουσιαστικά χρειάζεται έναν (ίσως και δύο) κεντρικό αμυντικό, ένα δεξί μπακ, έναν αριστερό εξτρέμ και έναν καθαρόαιμο επιθετικό. ΟΛΟΙ τους όμως θα πρέπει να είναι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ. Όλα αυτά, βέβαια, με δεδομένο ότι οι υπάρχοντες παίκτες που ανέφερα θα έχουν κάνει σωστή και πλήρη προετοιμασία και θα παραμένουν ενεργοί και συγκεντρωμένοι.
Και κάτι τελευταίο. Από τη στιγμή που αυτοί οι παίκτες διαθέτουν ικανότητες, τελικά ποιος φταίει που δεν τις βγάζουν στο γήπεδο;

7 σχόλια:

  1. Θάνος εδώ. Τελικά φαίνεται ότι οι φωνές και οι απειλές του Πατέρα έπιασαν τόπο και οι παίκτες έκαναν καλό παιχνίδι. Σχετικά με τις μεταγραφές τα ξέρεις καλύτερα από μένα αλλά έχω να προσθέσω τα εξής: 1. Δεν γίνεται πάλι να κάνει ένα τσουβάλι μεταγραφές ο ΠΑΟ διότι πάλι δε θα έχει ένα σταθερό κορμό και δύσκολα θα συντονιστούν οι παίκτες. 2. Οι ακριβές μεταγραφές πρέπει να γίνουν αλλά δεν είναι πανάκεια διότι μπορεί πάλι να καταλήξουν να μη παίζουν όπως εν πολλοίς έγινε φέτος. Αν ο ΠΑΟ θέλει να πάει καλά πρέπει να κινηθεί πιο προσεκτικά. 3. Εάν δεν τα βρουν οι πολυμετοχικοί, δύσκολα θα παν καλά τα πράγματα ό,τι και να λέμε. Χωρίς σωστή (και το σωστή δε σημαίνει μόνο πλούσια) διοίκηση υπάρχει ταβάνι και για τα μέτρα του ΠΑΟ αυτό το ταβάνι είναι χαμηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως πάντα συγχαρητήρια άλλα θα είναι από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω σε μερικά θέματα. Πρώτον το ότι τα έχετε κάνει μπουρδέλο σε ότι αφορά την διοίκηση τα έχετε κάνει. Δεύτερον λογικά στον Παναθηναϊκό προτιμούν να φύγει ο Ματος και να μείνει ο Σίλβα που εκτός το ότι είναι καλύτερος παίκτης με περισσότερη εμπειρία αλλά και ότι σύμφωνα με πολλούς πήρατε τον καλύτερο παίκτη που έχει πατήσει στην Ελλάδα, είναι αρχηγός της Βραζιλίας και θα τον διώξετε μέσα σε έναν χρόνο; Επίσης προτιμούν να μείνει ο Σιμαο γιατί είναι σκυλί και ότι ο Ματος έχει πρόβλημα με τραυματισμούς. Ο Νινης δεν λέω καλό ταλέντο αλλά καλό θα είναι να δουλεύει στην προπόνηση και όχι να γίνει βασικός σε τόσο μικρή ηλικία γιατί θα το πάρει πάνω του και τέλος να μην ασχολείται τόσο με την χωρίστρα του. Ο Χριστοδουλοπουλος καλός, χρυσός αλλά πολύ ατομιστής και τελευταίο, έχετε γεμίσει δεκάρια ποιος να πρωτομεινει ο Χριστοδουλοπουλος, ο Ρουκαβινα, Ο Ιβανσιτς η ο Κλειτον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταύρο θέτεις πολύ σωστούς προβληματισμούς. Όσον αφορά το Μάτος, μην τρως ό,τι σου σερβίρουνε. Δεν πάω να το παίξω ξύπνιος, αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο ένας παίκτης που πέρυσι έβγαλε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη χρονιά φέτος να την έχει χάσει όλη λόγω τραυματισμών. Μάλλον είναι μια δικαιολογία που βολεύει. Εξάλλου, αν όντως ήταν τραυματίας, γιατί να έχει παράπονο και να θέλει να φύγει?
    Για το Σίλβα σίγουρα είναι πολύ καλός παίκτης, ειδικά αν παίξει στη φυσική του θέση (κόφτης). Απλά απ' το να τον δούμε να παραπέει σιγά σιγά, καλύτερα να τον διώξουμε τώρα που μπορεί να βγάλει και κάποια λεφτά από τη μεταγραφή.
    Ο Νίνης έχει δουλέψει στην προπόνηση. Άμα τον συγκρίνεις με πρόπερσι που πρωτοεμφανίστηκε θα δεις μεγάλη διαφορά. Απλά δεν είναι επαγγελματίας. Αν όμως παίζει βασικός η ομάδα θα είναι σα μπαμπούλας από πάνω του για να μην κάνει ότι του κατέβει (εξωγηπεδικά) και ίσως να μη σκέφτεται πλέον τη χωρίστρα του.

    Και το τελευταίο: Χριστοδουλόπουλος βασικός πίσω από τον επιθετικό, Κλέιτον αλλαγή, ίβανσιτς αναπληρωματικός αριστερά και Ρουκάβινα στο διάολο... Σε κάλυψα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ'αρχας με καλυψες σε οτι αφορα τους παικτες αλλα για το Ματος παρε παραδειγμα τον Στολτιδη ειναι ακριβως ιδια περιστατικα. Τωρα αν ειναι οπως τα λες δεν θα ηταν καλυτερο να φυγει ο Τεν Κατε που δεν του δινει την απαιτουμενη προσοχη. Και επισης αντι να φυγει ο Σιλβα που οντως ειναι παικταρας καλυτερο δεν ειναι να φυγει ο Ολλανδος που δεν τον βαζει στην θεση του και ετσι δεν αποδιδει τα μεγιστα; Κατι τελευταιο ο Χριστοδουλοπουλος να παιξει πισω απο τον επιθετικο ο ε[ιθετικος ποιος θα ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλές ερωτήσεις και πάλι... Μπράβο κάτι πήρες κι από 'μένα.
    Από τη στιγμή που έφυγε ο Βαλβέρδε, θεωρώ ότι πρέπει να μείνει ο Ολλανδός, ώστε να έχει ο ΠΑΟ το πάνω χέρι στο θέμα του προπονητή. Μέχρι να μάθει ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού το πρωτάθλημα, τους παίκτες κλπ θα περάσει αρκετός καιρός. Όχι πως ο Τεν Κάτε είναι κανένα τεφαρίκι, ούτε σημαίνει ότι θα πάρει πρωτάθλημα αυτό, αλλά και άχρηστο δεν τον λες.
    Εξάλλου, σαν όνομα ο Ολλανδός είναι πολύ μεγάλος για Ελλάδα. Πες ότι τον διώχνεις. Ποιον θα πάρεις? Σπαζοκεφλιά μεγάλη. Εξάλλου, αν φύγει ο Σίλβα, που ούτως ή άλλως ένα χρόνο μπάλα έχει ακόμα, γλιτώνεις και το μεγάλο συμβόλαιο.

    Όντως, ποιος θα είναι ο επιθετικός? Θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος σαν τον Μουσλίμοβιτς (μαχητικός, δυνατός για τις κόντρες και με καλές τοποθετήσεις) αλλά με καλύτερη επαφή με τα δίχτυα. Έχω 2-3 ονόματα στο μυαλό μου, αλλά θα τα γράψω λίγο αργότερα, ανάλογα με το μπάτζετ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανως οπως το λες θα'νε με τον προπονητη αφου με τον Κετσπαγια λογικα θα'μαστε για το πεος αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα και συμφωνω γιατι ο Ολυμπιακος θα εχει το πανω χερι στους παικτες αλλα αν λαβουμε υπ'οψην οτι το υλικο το διαχειριζεται ο προπονητης λογικα θα εχετε προβαδισμα. Τωρα οσον αναφορα τους παικτες αν κανετε μια το πολυ δυο προσθηκες στην θεση του επιθετικου και να παρουμε δεδομενο υποθετικα παντα οτι ο Λαζαρος θα ειναι ο βασικος πισω απο τον επιθετικο και οτι ο επιθετικος θα ειναι μια μεταγραφη τοτε τι θα απογινει ο Σαλπι και ο Μαντζιος και χες'τον Μαντζιο σου παει η καρδια να δεις τον Σαλπι εκτος ενδεκαδας; Εγω δεν μπορω. Οποτε το συμπερασμα ειναι να παρει ο προπονητης μια σημαντικη αποφαση για το ποιους θα κρατησει και ποιους θα παραχωρησει το καλοκαιρι....επιθετικους παντα. Χρειαζεστε ενα ξεσκαρταρισμα αλλα προσεκτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για μενα ο Παναθηναικος πρεπει να παρει 2-3 ηγετες για να τραβηξουν αυτοι και τους υπολοιπους..Ολοι παραδεχονται οτι ο φετινος Παναθηναικος εχει το καλυτερο ροστερ στην Ελλαδα βασει ποσοτητας,απλα υπολειπεται του Ολυμπιακου στην ποιοτητα των παιχτων!Γιαννη,αναφερεις στο αρθρο σου παιχτες οπως ο Νινης και ο Λαζαρος..Να σαι σιγουρος οτι ο μεν Νινης θα ναι αλλος ποδοσφαιριστης αγωνιζομενος μπροστα απο τον Σειταριδη,αντι του Νιλσον,ο δε Λαζαρος πολυ καλυτερος εχοντας μπροστα του εναν Πιζαρο η΄ εναν Ιακουιντα αντι του Μαντζιου και του Πετροπουλου..Ακομα και ο Βυντρα,πιστευω οτι μπορει να βελτιωθει ακομα περισσοτερο αν εχει διπλα του αντι του Σαριεγκι και του Βαβζινιακ εναν εμπειρο και πολυ καλο αμυντικο..
    Εξαλλου,ας μην ξεχναμε οτι ολοι οι παιχταραδες που ανεδειξε το τριφυλλι αγωνιστηκαν στα πρωτα τους βηματα διπλα σε πραγματικα αξιολογους και πεπειραμενους παιχτες..Ο Κυργιακος διπλα στον Χενρικσεν,ο Μπασινας στον Παουλο Σοουζα,ο Λυμπεροπουλος στον Βαζεχα κτλ...
    Ακομα και σημερα,πιστευω οτι ο Σιμαο εχει μαθει παρα πολλα διπλα στον Ζιλμπερτο Σιλβα,ασχετα αν ο αρχηγος της Σελεσαο δεν εβγαλε ματια με την αποδοση του ολη τη χρονια.
    Τα λεφτα υπαρχουν στον Παναθηναικο!Ας αξιοποιηθουν για την αποκτηση λιγων αλλα πολυ καλων ποδοσφαιριστων που θα δωσουν το κατι παραπανω στην ομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή